Close

Še niste registrirani?Registrirajte se in počakajte na odobritev.

lock and key

Prijavi se z svojim računom.

Account Login

POGOSTA VPRAŠANJA

Grafični prikaz toplotne črpalke Vaillant zrak-voda

Kateri tip toplotne črpalke izbrati?

Zaradi vse dražje energije postajajo alternativni viri vse pomembnejši. Med njimi so tudi toplotne črpalke, ki postajajo vse bolj iskane. Prihranki, ki jih toplotne črpalke omogočajo pri ogrevanju stanovanj ali sanitarne vode, namreč niso simbolični, saj dosegajo tudi do 70 odstotkov. Prihranek energije, ki ga bomo dosegli z uporabo toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode, pa je odvisen tudi od tega, kolikšno temperaturo sanitarne vode potrebujemo. Nižja temperatura vode pomeni namreč večji prihranek energije. Če se voda segreva denimo na 55 stopinj Celzija, je poraba energije vsaj za tretjino večja, kot če vodo ogrevamo na 45 stopinj Celzija.

Možnost koriščenje toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje?

Ogrevalna toplotna črpalka je lahko edini vir ogrevanja, saj so nekateri proizvajalci pri svojih modelih znižali mejo delovanja do najnižjih temperatur zunanjega zraka, celo do –25 stopinj Celzija. Gledano s perspektive prihrankov je priporočljivo, da je objekt dobro izoliran, saj ima zaradi tega manjše toplotne izgube. Pri dobro izoliranih objektih bo naprava delovala z manjšo močjo, da bo vzdrževala želeno temperaturo prostorov in tako omogočala zelo visoke prihranke. Poleti jo lahko potrebujemo še za hlajenje (pasivno hlajenje notranjosti objekta). S toplotno črpalko je izraba toplote tudi najbolj ekonomična. Namestimo in uporabimo jo lahko v različnih objektih, tudi v stanovanjskih blokih.

Kolikšna je garancija toplotne črpalke in kdo jo daje?
Minimalna garancija mora biti dve leti. Pomembno je tudi, kdo jo daje. Sama blagovna znamka še ne pomeni, da bo garancijo tudi mogoče uveljavljati, saj to običajno daje uvoznik ali ponudnik. In če to ni podjetje z dolgoletnim delovanjem, so lahko že jutri težave.

Kakšen je servis in kako je z rezervnimi deli toplotne črpalke?
Vsaka naprava lahko nekoč odpove in če ni zadaj ustrezno usposobljenega in hitroodzivnega servisa, ki ima na zalogi tudi vse rezervne dele (dobavitelj), potem lahko zelo hitro ostanete na mrzlem. Če imate možnost, obiščite podjetje, poglejte proizvodnjo, skladišče organizacijo družbe,. . . Kar hitro boste videli kaj lahko pričakujete od ponudnika.

TOPLOTNA TEHNIKA FACHERIS